Fortsatt gratis utbildning för adoptivföräldrar

Det kommer även i fortsättningen vara gratis att gå på föräldrautbildning för Västerås blivande adoptivföräldrar. Det beslutade individ- och familjenämnden på ett möte igår.

Efter ett riksdagsbeslut tidigare i år måste alla blivande adoptivföräldrar genomgå en obligatorisk föräldrautbildning. För att finansiera utbildningen lade individ- och familjenämnden vid Västerås Stad i somras fram ett förslag om att föräldrarna själva skulle bekosta utbildningen. En kostnad på cirka 2600 kronor per förälder.

Protesterna mot förslaget har under hösten varit kraftiga och nu har nämnden ändrat sig. Utbildningen kommer även fortsättningsvis vara avgiftsfri.

Mikael Alm är ordförande för Adoptionscentrum i Västmanland, och han är glad över beslutet.

- Jag tycker det är jättebra att man nu fattat ett beslut om att utbildningen skall vara gratis. Det är kostsamt nog som det är. Det är också bra att det nu blir mindre av en klassfråga utan att alla får en möjlighet att bli föräldrar på det här viset.

Även om Västerås nu bestämt sig för avgiftssfri föräldrautbildning så är problemet inte löst. Många mindre kommuner i länet kan ha svårt att bedriva utbildning och där hoppas Mikael Alm på ett samarbete över kommungränserna.

- När man lade fram lagförslaget om obligatorisk föräldrautbildning tryckte man lite grann på att man skulle ha en mer regional prägel på det hela. Jag hoppas att Västerås kan erbjuda sina tjänster till de mindre kommunerna. Det är i alla fall en tänkbar väg att gå. Kan bara kommunerna prata ihop sig lite kommer det här nog bli jättebra, säger Mikael Alm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".