I vinter kan du åka superkälke i Högbyn

"Högbyn har Mellansveriges bästa snowpark"

Skidsäsongen är här och imorgon Söndag öppnar Högbyns skidanläggning utanför Fagersta. Ägarna till anläggningen har gjort en storsatsning och Pelle Rönnberg som är uteansvarig, säger att åkningen i Högbyn nu blir helt annorlunda.

- Vi har satsat en hel del pengar på att öppna backar som man kan åka bob i för att de som inte åker skidor eller snowboard ska kunna få den möjligheten att åka i alla fall. Vi ska även köra minst två däckbackar. Det kommer bli ungefär som Skara Sommarland fast på vintern, menar Rönnberg.

I år har de även fått hjälp av västeråsaren David Ny som är en världskänd snowpark designer. Han har designat Högbyns nya kids funpark och Olearys funpark som tros vara helt klar i början av januari.

- Om man tittar här i Mellansverige så är det väl den bästa parken som finns här nu. Även Sälen har inte öppnat upp något liknande direkt, så just här för Mälardalen är det väldigt bra. Jag är nöjd med det vi har byggt faktiskt, det känns kul, säger David Ny.

När Högbyn öppnar kommer tre backar att vara öppna, samt Hiawathaspåret för de minsta barnen, kids funpark och större delen av David Nys andra funpark. Trots att det redan nu finns mycket att åka säger Pelle Rönnberg att det kommer mer.

- Vi är 60 procent klara och 40 procent väntar vi på, så man får ha lite överseende med att vi inte riktigt är klara fast vi öppnar. Men vi vill ju öppna för alla åkares skull.

- Det här har vi ju sett fram emot hela sommaren när vi har byggt ut vår anläggning, säger Pelle Rönneberg som är uteansvarig på Högbyns skidanläggning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".