051226, blommor på Patong beach, Phuket i Thailand

Minnesplats invigs i Västerås på årsdagen av tsunamikatastrofen

Idag har det gått ett år sedan flodvågskatastrofen i Sydostasien. Över 216 000 människor dog eller saknas efter katastrofen.

De svenskar som dog i katastrofen hedras med fyra minnesceremonier, en i Thailand och tre i Sverige - i Stockholm, Malmö och Göteborg.

De sju västmanlänningar som omkom och andra i länet som drabbades av katastrofen hedras genom att man idag inviger en minnesplats på Wallinska kyrkogården. Efter det hålls en andakt i Domkyrkan.

Minnesmärket som invigs idag på årsdagen består av två bronsplattor. Den ena plattan är för alla de som drabbades av katastrofen i Asien, den andra är ägnad åt de omkomna med anknytning till Västerås.

Susanne Österlund förlorade sin make i katastrofen och så här säger hon när hon ser på minnesplattan där hennes Oves namn står med:

-Den är otroligt vacker och den är välgjord och den är gjord med kärlek, säger Susanne Österlund till P4 Västmanland.

Enligt Susanne kommer minnesplatsen att betyda mycket för henne och även andra:

-Det blir en plats för allmänheten att gå till som inte hittar till Oves grav till exempel. Och jag tycker att det känns att nu har vi gjort allting det här året och vi avslutar det här året med det här och det känns bra. Nu har vi haft så mycket det här året: Vi har haft begravningar, det har varit identifieringar, begravningar, jordsättningar och bouppteckningar och det har varit någonting hela tiden, återresa, och det här är det sista vi gör i år. Nästa år ska bli ett bra år och det hoppas jag oss alla anhöriga. Att vi ska få det lite lättare i livet och att vi kan gå vidare så gott vi kan. Vi måste försöka minnas med glädje våra anhöriga, säger Susanne Österlund till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista