Fortfarande är väntan lång på samtalet från transplantationsenheten

Fortfarande lång väntan på att få ett donerat organ

Vilja att donera organ efter sin död har ökat markant i Sverige under senare år, men fortfarande får många vänta länge på ett hjärta eller kanske en njure.

I Västmanland väntar just nu åtta personer på transplantation.

Sex personer i Västmanland väntar på en ny njure, en väntar på både njure och bukspottskörtel och en står i kö för ett nytt hjärta.

Antalet donatorer i Sverige sjönk stadigt från slutet av 1980-talet och fram till för ett par år sedan, men nu har antalet donatorer börjat öka igen. Trots det täcks inte alls behovet idag. I hela Sverige står drygt 600 personer i kö för transplantation.

En av dem är Karl-Axel Andersson i Gävle, som haft problem med hjärtat i snart tio år. Han har stått på väntelistan på ett nytt hjärta i snart ett år:

-Det känns lite, ska man säga kymigt, man vet inte riktigt vart man ska stå, dagarna går. Från början trodde man att det skulle ske på en vecka, men det har trampat på så det har inte hänt någonting, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".