Många dyra onödiga automatlarm

År 2004 utlöstes över
31 000 automatiska brandlarm i onödan i Sverige.

Mindre än fem procent av alla automatlarm är skarpa, enligt flera räddningstjänster.

Automatlarm finns oftast på större industrier och vårdinrättningar.

Räddningstjänsten tar betalt för ungefär hälften av alla onödiga larm. Kostnaden ligger i genomsnitt på 4 000-5 000 kronor per larm här i Västmanland, enligt Mälardalens brand- och räddningsförbund.

- Det kan tyckas mycket, men då ska man inte glömma att i deltidsberedskap där ska fem man sättas i tjänst, och då rullar taxametern för kommunen, säger Ingrid Almgren som är brandingenjör i Skara-Götene.

Det är inte bara det att det kostar pengar att åka på onödiga larm, att så många larm är onödiga har även lett till en skepsis bland personalen på räddningstjänsten.

- Med den statistik vi har så är det ingen som höjer på ögonbrynen när det går igång ett automatiskt brandlarm, säger Ingrid Almgren.

Hon anser inte att det finns för många automatiska brandlarm men att det finns för många som är installerade på fel sätt.

Vad ska man då göra åt problematiken med alla onödiga automatiska brandlarm?

- Jag tror att anläggningsägarna måste bli mer medvetna om att det är de som äger problematiken med rätt projekterade, rätt installerade och regelbundet kontrollerade anläggningar, och sedan att vi tillsammans då jobbar för att få ner de här felaktigheterna, säger Ingrid Almgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".