Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Missnöje bland hebybor

Publicerat tisdag 27 december 2005 kl 14.51

Hebyborna är missnöjda med hur kommunens verksamheter fungerar. Få upplever att de kan vara med och påverka och förtroendet för makthavarna ligger i botten.

Det framgår av en omfattande undersökning som SCB, statistiska centralbyrån, gjort bland 1 000 hebybor.

Hebyborna ger mycket lågt betyg när det gäller möjligheterna att påverka vad som händer i kommunen. Medan samtliga kommuner som deltagit i undersökningen visar ett så kallat inflytandeindex på 42 ligger Heby på 32.

Gapet är ännu större om man tittar på hebybornas förtroende för makthavarna. Medan snittet bland kommunerna är 44 ligger Heby på 29. Synen på inflytande i kommunen är absolut lägst i Heby jämfört med övriga kommuner.

Grundskolan får också lägre betyg i Heby än i de andra kommunerna och samma sak när det gäller kvalitén på gator och vägar. Äldreomsorgen får betyget 47 vilket ligger under det medelbetyg som undersökningen redovisar.

En kommunal verksamhet som får bra betyg är räddningstjänsten, men även där ligger medelbetyget bland alla kommuner i undersökningen något högre.

Miljö och fritid är annars ett tungt vägande skäl till att folk bosätter sig i Heby och här kan man misstänka att kampanjen Häst i Heby givit resultat.

Undersökningen, som ska upprepas om tre år, ska hjälpa politiker och tjänstemän att anpassa vardagsverksamheterna till befolkningens önskemål.

Av de 1000 tillfrågade hebyborna mellan 18 och 84 år svarade 600, och många av dem gav alltså Heby underkänt i en rad frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".