Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kämpigt för små biografer i länet

Publicerat onsdag 28 december 2005 kl 06.56

Dagarna mellan jul och nyår brukar fler gå på bio än andra tider på året. Många använder ledigheten till att koppla av framför vita duken.

Men som helhet har det inte har varit något vidare bioår i år. Antalet biobesökare har minskat kraftigt och det slår särskilt hårt mot de små biograferna.

Centrumbion i Köping är en av många mindre biografer i länet som inte ingår i SF eller Astoria Cinemas (tidigare Sandrew och Triangelfilm).

Thomas Wiklund jobbar på biografen i Köping och berättar att det har varit ett svårt år.

- Om jag jämför med andra år har det varit katastrof. Oktober månad hade vi åttahundra färre besökare än förra året, och förra året var ändå ett dåligt år, säger han.

Det Thomas Wiklund berättar om Centrumbion i Köping är inget undantag, det har varit ett dåligt bioår i hela länet i år. Särskilt kännbart blir det för de små biograferna.

I till exempel Sala, Heby, Arboga och Kungsör finns biografer som antingen drivs av en lokal förening, eller av ett mindre bolag.

Västerås är enda staden i länet som har biografer från de två riktigt stora kedjorna SF och Astoria Cinemas. Uppstickaren Folkets Bio har också en biograf där.

De stora kedjorna distribuerar också filmer, och det här gör att de biograferna har lättare att få premiärvisningar.

- De kör ju sina filmer på sina biografer och släpper inte vissa filmer förrän en och en halv månad efter premiären, och då är det inte mycket vi kan göra, säger Thomas Wiklund på centrumbion i Köping.

- Det är svårt när de håller på filmerna. Ofta är det för sent då, många har åkt till västerås och sett filmerna redan, säger Thomas Wiklund.

Små biografer får försöka hitta nya former för att klara sig. Lina Nässing på Centrum-Biografen i Sala säger att biografer med många besök får fler premiärer, och behåller publiken, medan mindre biografer hamnar i en nedåtgående spiral.

I Heby, Tärnsjö och Östervåla är biograferna med i en filmpool, som delar en kopia med flera orter och på så sätt kan köpa in populära filmer snabbare.

Kåke Eklund på Heby Folkets Hus hoppas mycket på Digitalbion som de just gått med i. På så sätt ska filmerna kunna laddas ner och ha premiär på många fler ställen samtidigt, man behöver inte vänta på att en filmkopia blir ledig.

Och på Centrumbion i Köping har ett nytt ljudsystem installerats som sägs ge bättre än i Västerås.

Flera mindre biografer satsar på en personligare filmupplevelse, och en viktig del i det är att det är rent och snyggt i salongen. På centrumbion i Köping sätter man en stolthet i att vara mindre skräpiga än de stora kedjornas biografer.

Thomas Wiklund har sina önskingar inför det nya året klara:

- Det räcker att varje Köpingsbo går en gång på bio per år så går vi runt. Går de två gånger får vi bättre besökarantal, och då får vi bättre filmer. Bolagen tittar mycket på besökarantalet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".