Storbrand på Brunnby gård - värden för miljontals kronor förstörda

En mycket kraftig brand har förstört en stor maskinhall på Brunnby gård strax öster om Västerås. Ett område kring den brinnande byggnaden spärrades först av på grund av explosionsrisk, men nu är risken för explosion över.

Räddningstjänsten trodde först att det fanns en gasflaska med acetylen inne i den maskinhall som fortfarande brinner. Om en sådan gasflaska utsätts för värme finns risk för att den exploderar i upp till ett dygn. Vid lunchtid undersöktes om en skytt kan punktera flaskan, för att på så sätt minska trycket och ta bort explossionsrisken. Vid 13.30-tiden meddelade räddningsledare Hans Zwicknagel att det inte var en ascetylengasflaska som man först trodde. Så därför behövde man inte skuta hål på gasflaskan, utan har nu bara kylt ner den.

Räddningstjänsten var på plats vid 08.00-tiden imorse och fick till en början koncentrera sig på att förhindra att branden skulle sprida sig till intilliggande byggnader. Ingen människa har skadats och själva bostadshuset som ligger på Brunnby gård är troligen inte hotat, enligt räddningsledare Hans Zwicknagel.

Det är ännu oklart vad som orsakat branden. Men enligt ett vittne som jobbar på Hushållningssällskapet så var det en elpanna på vinden som började brinna och de som vistades i närheten hann knappt ut därifrån.

- Först var vår taktik att vi skulle rädda de här människorna som vi hade fått uppgift om skulle finnas på vinden. Men det fanns ju inga människor inne på vinden, säger Hans Zwicknagel.

Kjell Sporong är en av ägarna till redskapshandeln inne i den brinnande byggnaden. Han fanns inne i butiken när branden började och han berättar att det gick väldigt fort när branden väl tog fart:

-Först tänkte jag ”undrar om vi ska behöva stoppa undan några grejer” eller någonting sådant, så vi gick in och började skruva ur en dator och lite saker och sedan hittade vi knappt ut.

Han berättar att det blev mörkt inne i byggnaden:

-Det var fruktansvärt otäckt, man knappt hittade på ett ställe man har varit på i 21 år, säger Kjell Sporong till P4 Västmanland.

Henric Lilje är VD för hushållningssällskapet som äger Brunnby gård. Han har svårt att säga exakt hur stora värden som förstörts:

-Det rör sig om miljonbelopp iallafall, det gör det ju helt klart och förmodligen flera miljoner, men jag har svårt att överblicka det. Det är så tidigt att börja tänka på sådana saker just nu, utan nu är man tacksam för att inga verkar ha blivit skadade och att det är inga fler hus som verkar brinna upp, säger Henric Lilje.

Henric Lilje tror inte att branden kommer att hindra verksamheten på Brunnby i framtiden. Han vill så snart som möjligt få igång allt igen.

(uppdaterat kl. 13.55)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".