Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsrätten dömer Skinnskatteberg

Skinnskattebergs kommun skall betala tillbaka 625 000 kronor som kommunen fått i EU-bidrag. Det anser länsrätten i en dom.

Rätten anser att kommunen inte följt lagen om offentlig upphandling. Det är en konsult som Skinnskattebergs kommun anlitade i näringslivsfrågor det handlar om. Alla uppdrag gick direkt till honom utan att några andra fick en chans att konkurera, konstater länsrätten.

Skinnskattebergs kommun anlitade näringslivskonsulten under flera år. Han kunde varje månad skicka in en räkning till komunens så kallade Näringslivshus, där frågor om etableringar och andra näringslivsfrågor sköttes. Förutom kommunens medel så var det EU-stöd som höll verksamheten igång.

Först efter mycket långt tid reagerade länsstyrelsen i Gävleborg, som förmedlar EU-bidrag i stödområdet mål 2 norra, och krävde kommunen på 624 300 kronor. Det är pengar som skulle betalas tillbaka eftersom man inte följt lagen om offentlig upphandling.

Den aktuelle konsulten kunde utan konkurrens fortsätta att arbeta för kommunen utan att någon annan fick en chans att lämna in något anbud på uppdraget som näringslivsansvarig på komunen. Men Skinnskattebergs kommun klagade hos länsrätten i Gävleborg över beslutet. Man ansåg i första hand att rätten borde göra undantag från regelverket och låta kommunen slippa återbetalningskravet eller i andra hand minska den tidsperiod som länsstyrelsen räknat utbetalningarna till konsulten under.

Men länsrätten står på sig och avvisar kommunens klagan. Nu har Skinnskattebergs kommun en möjlighet till och det är att överklaga länsrättens beslut till Kammarrätten i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".