Avtal klart för plusjobb i Västerås

Nu är ett kollektivavtal klart mellan Västerås Stad och fackförbunden Kommunal och SKTF. Därmed är Västerås är den första kommunen i Västmanland där förhandlingarna om plusjobb är avslutade.

Men ingenstans i länet är det klart vilka som får jobb genom satsningen, det dröjer åtminstone en månad till innan det är klart.

Jobben var tänkta att komma igång från nyår, men förhandlingarna mellan arbetsgivare och fackförbund var inte klara i tid.

Kommuner och landsting menar att det statliga tillskottet i pengar inte räcker till lönekostnaderna för jobben och fackförbunden Kommunal och SKTF har krävt att jobben ger samma lönevillkor som vanliga anställningar.

En av dem som kan bli aktuell är Lisbet Johansson i Arboga. Hon jobbade som kontorist i 31 år och har sökt ny deltidstjänst sedan hennes arbete datoriserades för 10 år sedan.

- Ja, jag hoppas ju på att få någonting så jag vet att jag har någonting fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".