1 av 2
Blir ogiltiga efter nyår
2 av 2
Fortsätter gälla som betalning

Obrukbara pengar efter nyår

Från och med årsskiftet blir vissa äldre sedlar och mynt ogiltiga. Syftet är att minska antalet versioner av samma valör. Trots att det snart är nytt år känner inte alla till att vissa pengar nu kommer blir ogiltiga.

- Nej det har jag inte hört talas om, säger Linus Trossvik, och samma sak säger Jens Lund.

Det är de äldre versionerna av 20-, 100- och 500-kronorssedlarna och alla silverfärgade 50-öringar som efter den 31 december blir ogiltiga betalningsmedel. Skillnaden mellan de äldre sedlarna och de nya är ganska små. På 100- och 500- kronorssedlarna är det de sedlar med folieband och genomsiktsbild som är giltiga. 20-kronorssedeln som är giltig är något mindre än den äldre och går i en lila färgton. Sveriges riksbank har skickat ut foldrar gällande de ogiltiga valörerna. Men Ola Larsson tycker att informationen varit för dålig.

- Jag har faktiskt hört om det kanske både på radio, TV och i tidningar. Men jag tycker ändå att har vart lite för dålig information. För det har i alla fall inte fastnat i min skalle tillräckligt, säger han.

Emma Dahlqvist tycker inte heller att det givits tillräckligt med information om de sedlar som efter årsskiftet kommer att bli ogiltiga.

- Det tycker jag inte att man har fått utan jag har fått reda på det genom bekanta och vänner. Jag har inte läst mig till det om man säger så, säger hon.

Om du fortfarande har pengar kvar som blir ogiltiga efter nyårsafton kan du till och med den 28 april 2006 gå till din bank eller Svensk Kassaservice och sätta in pengarna på ditt konto.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".