Färre i länet väljer högre studier

Det blir allt färre som söker sig till högskolor och universitet, det visar en rapport från Högskoleverket.

I Västmanlands län var det förra läsåret 44 procent av 25-åringarna som sökte sig till högre studier, vilket är en minskning jämfört med läsåret innan dess.

- Jag förstår det för när man hör så mycket om brist på arbete så kan jag förstå att det är färre som söker sig till högskolan. Det säger studenten Maria Mannberg från Västerås.

Högskoleverket, som har tagit fram den här statistiken, pekar själv på tänkbara förklaringar till att färre vill studera. Många sökande erbjuds inte studieplats är ett exempel.

- Det håller jag inte riktigt med om. Det beror vad man söker till. Det finns flera program som har lediga platser men ungdomarna är inte intresserade av dem. Ingenjör, till exempel. Det säger Elvy Westlund, vice rektor på Mälardalens högskola.

Högskoleverket spår också att det även de närmaste åren kommer att bli allt färre som vill studera, i takt med att årskullarna blir större. Regeringen har satt som mål att 50 procent ska ha börjat studera vid 25 års ålder. I Västmanlands län var siffran 43.9 procent för läsåret 2004/05.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".