Staten kräver pengar av bergslagskommunerna

De tre bergslagskommunerna fick drygt 800 000 kronor av regeringen för att utreda förutsättningarna för ett framtida samarbete. Nu kräver staten pengar tillbaka från kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. Det här upprör vänsterpartiets kommunalråd Stig Henriksson i Fagersta.

- Jag tycker det är lite småaktigt. Vi har genomfört samtliga områden vi har tittat på, att det dragit ut lite på tiden borde inte vara ett skäl att dra tillbaka pengarna. 

Samarbetet mellan fyra förvaltningar blev av, men eftersom kostnaden blev betydligt lägre än väntat och redovisningen var försenad vill staten ha en del av pengarna tillbaka.

Stig Henriksson säger att det är en överlevnadsfråga för små kommuner att kunna samarbeta på det här sättet. Då kan man undvika stora sammanslagningar av kommuner.

- Samarbetsasträvandena står inte och faller med statsbidragen, de ska stå på egna ben, men det känns som sagt småaktigt att man drar tillbaka bidragen på grund av rena teknikaliteter, säger Stig Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".