Västmanland och Sörmland vill ha en gemensam sinfonietta

Företrädare för kommuner, landsting och musikföreningar i Västmanland och Sörmland vill att Västerås sinfonietta ska bli en symfoniorkester för hela Mälardalen.

Förslaget har skickats till den pågående statliga orkesterutredningen. Om det genomförs skulle det kosta omkring sex miljoner kronor och orkestern skulle i så fall verka både i Sörmlands och Västmanlands län och ha Västerås och Eskilstuna som huvudorter.

Sinfoniettan har idag 33 musiker anställda på halvtid. I förslaget som utredningen lagt fram skulle de få heltidstjänster.

Chefen för Sörmlands musik & teater, Ingela Malmberg, förklarar:

-Det är en ganska naturlig tanke, vi har hållit på i många år med att hitta former för ett sådant samarbete, säger hon.

Ingela Malmberg berättar att en utredning om ett samarbete gjordes redan 1998. Då gjordes gemensamma konserter och båda parter fick mersmak, berättar hon. Dessutom finns en kulturbro mellan Västerås och Eskilstuna, ett politiskt direktiv att hitta nya former för kulturella samarbeten.

Ingela Malmberg ser orkesterutredningen som en chans att nu förverkliga drömmarna:

-Rent ekonomiskt och enligt det uppdrag vi har av våra politiker är det inte möjligt idag, så det här är den chansen vi ser i en framtid att kunna få nya medel och förstärka hela regionen med, säger Ingela Malmberg till P4 Västmanland.

Västmanlandsmusikens chef Lars Knutsson säger till P4 Västmanland att han också ser fram emot att förslaget blir verklighet.

Orkesterutredningens slutdatum är 31 mars 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".