Fler avdelningar, men ändå för trångt på förskolan i Surahammar

I Surahammar är det nu fler barn än på många år, och efter nyår öppnar två nya förskolor för att möta efterfrågan. Men samtidigt innebär detta att man inte klarar att nå upp till målet på 17 barn per avdelning som politikerna har satt upp.

Tillströmningen av barn är helt enkelt så stor att man inte hinner med.

- Vi har 19 barn per avdelning idag. Det märks att man inte hinner med alla på samma sätt. Det gör mycket att ha två barn mer. Det säger Lena Larsson som jobbar på en av förskolorna i Surahammar.

Just nu är det en sällan skådad anstormning av barn till Surahammar förskolor. Det finns flera orsaker till det. För det första så har många barn fötts här de senaste åren. För det andra har det flyttat in många barnfamiljer till Surahammars kommun. För det tredje är det idag större del av barnen som är inskrivna på förskola i dag än för bara några år sen - andelen har ökat från i runda tal 65 till 90 procent.

För att möta trycket anställer kommunen sju personer. De två nya förskoleavdelningarna ska öppna på den 2 januari. Visst är det trevligt med fler barn till kommunen, det tycker både politiker och anställda. Men kommunens mål att få ner antalet barn till sjutton per avdelning hinner man inte med under våren. Kanske når man ner dit till hösten, det vet man inte än.

- Vi kan nästan bara gilla läget som det är. Sen är det bara hoppas att vi inte får fler barn till vår avdelning, säger Lena Larsson.

Men det finns några som tycker det är ganska lagom redan i dag:

- Det är bra som det är. Om det skulle bli fler barn så skulle jag tycka att det blir för många kompisar, det säger Felix Larsson, ett av barnen på förskoleavdelningen ”Björne” i Surahammar.

- Kanske blir det för trångt om man skulle gå ut, när man hämtar sina kläder, säger kompisen Wilmer Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".