Ny orkester för unga i tre län

I vår startar en ny symfoniorkester för ungdomar. Det är ett samarbete mellan länsmusikorganisationerna i Västmanlands, Gävleborgs och Uppsala län.

- Vårt mål kommer att vara ett komplement till kulturskolornas orkestrar, säger Margareta Norberg på Musik Gävleborg - en av tre projektledare för ”ungdomssymfonikerna”.

På kulturskolorna finns skickliga orkestrar men inte tillräckligt många elever för att få ihop till en hel symfoniorkester.

Ungdomssymfonikerna är alltså ett samarbete mellan länsmusikorganisationerna i Västmanland, Gävleborg och Uppsala län och de siktar på att få ihop 50 ungdomar i åldern 15 till 21 år till den nya orkestern.

Hans Ek kommer vara dirigent och konstnärlig ledare och syftet med orkestern är bland annat att ungdomar ska få träffa musikintresserade ungdomar från andra län säger Margareta Norberg.

- Man får utbyta erfarenheter och spela under professionell ledning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".