Fyrverkerier spyr ut mängder av gifter i luften

Imorgon på nyårsafton lär många fyrverkerier explodera på den västmanländska himlen, men de färgsprakande raketerna sprider mängder av giftiga ämnen. Hundratals ton av farliga tungmetaller släpps ut i samband med nyår varje år.

- Det som man framförallt oroar sig för är tungmetallerna. De är väldigt giftiga och har långsiktiga effekter, säger Per Rosander som jobbar med miljöfrågor på internationella Kemikaliesekretariatet i Göteborg.

Det handlar om hundratals ton av bland annat kvicksilver, kadmium och bly. Ämnen som är förbjudna i många andra produkter. Men som i fyrverkerier används för att få fram de vackra färgerna. Och debatten kring det här är oroväckande tyst, tycker Per Rosander. Särskilt med tanke på att det riskerar att bli värre.

- Eftersom det finns en utveckling att man vill göra fyrverkerierna ännu mer magnifika, så leder det till att man försöker hitta nya ämnenb som också är farliga.

Och de här ämena landa rakt ner i våra trädgårdar. Områden som ligger i vindriktningen från fyrverkerierna drabbas värst, liksom områden som ligger högre och därmed närmare utsläppskällan.

Och Per Rosander hoppas verkligen att man börjar diskutera de här frågorna så att fler blir blir medvetna om problemet.

- Det skulle verkligen behövas en debatt om det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".