Ännu ett hinder för Salafängelset

Ytterligare ett hinder har dykt upp för byggandet av fängelset i Sala. Det är Länsrätten som stoppar kontraktsskrivandet på bygget av fängelsemuren.

Företaget Ångström & Öholm fick anbudet på muren, men konkurrenten KC-Betong överklagade.

I förfrågan från kommunen stod det nämligen att man ville ha prefabricerade betongelement som det heter, men Ångström och Öholm lämnade i stället ett anbud på platsgjutna element, som är billigare. Något som konkurrenten reagerade starkt på.

Länsrätten har ännu inte bestämt sig för om det var fel att göra så, men tills vidare stoppar man nu processen och förbjuder parterna att skriva kontrakt. Beslut i den frågan kommer om några veckor.

Det här handlar alltså om muren kring fängelset, men det finns också två andra rättsprocesser som pågår samtidigt och det är viktigt att hålla isär dem.

Den första handlar om bygget av själva fängelset. PEAB sa att de skulle bygga fängelset för 219 miljoner och vann budgivningen. Men NCC överklagade till länsrätten som gav NCC rätt och slog kommunen på fingrarna. Ärendet har överklagats och väntar man på besked om regeringsrätten ta upp det.

Den andra processen är en privatperson som överklagat kommunens bygglov. Han menar att kommunen inte har gjort de utredningar som krävs. Även det ärendet väntar på beslut från regeringsrätten.

Alla tre processer skyndas på så mycket det går, eftersom det är så stor och viktig fråga. Men ett färdigbyggt fängelse i Sala nu till årsskiftet, som man först hoppades på, blir det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".