År av förberedelser väntar för Heby

Om ett år går Heby kommun över till Uppsala län och landsting.

Det betyder mycket förberedelser under det kommande året för att bytet ska fungera för myndigheter och andra aktörer, det handlar om att få ordning på allt från polisen till kollektivtrafiken och hjälpmedelsverksamheten.

Heby kommun har begärt att få vara kvar i den Västmanländska samhörigheten när det gäller arbetsförmedlingen och försäkringskassan, något som man från uppländskt håll tillbakavisat. Istället får man troligen räkna med att bli inlämmade i den uppländska organisationen.

Samma sak gäller polisen och tings- och länsrätterna, och så får man räkna med att få nya beräkningsgrunder för underskottstäckningen i kollektivtrafiken. Den omfattande busstrafiken mellan Östervåla och Uppsala blir i fortsättningen en ren kommunal fråga och inte som idag en trafik som landstinget betalar till större delen.

Men Heby blir den enda uppländska kommun som inte ansvarar för hemsjukvården. De övriga kommunerna har skatteväxlat med landstinget i Uppland och tagit över hemsjukvården men Heby kommer inledningsvis att slippa. De två vårdcentralerna i Heby kommun förblir kvar med samma organisation och upplägg och samarbetet med Sala kommun när det gäller räddningstjänsten och bygg- och miljöverksamheten förblir orörd. När det gäller bygg- och miljö får verksamheten två tillsynsmyndigheter - såväl länsstyrelsen i Uppsala som den i Västerås. Byggärenden i Heby går till Uppsala medan dom i Sala kommun hänvisas till länsstyrelsen i Västmanland.

Länsbytet kan dock innebära att Heby hamnar i andra organisationer och regioner när det gäller umgänget med statliga myndigheter - som vägverket, banverket,försvarsmakten och lantmäteriet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".