"Onödigt att rusta upp för asylsökande"

Ytterdörren hänger snett, dörrfoder och skyddsplåtar vid innedörrarna är trasiga, väven på väggarna i trapphuset är delvis nedriven och övriga ytor nersprayade.
Den bild som möter besökaren i flyktingförläggningens punkthus i Fagersta är skrämmande.

Här bor ett 60-tal asylsökande personer och omsättningen är stor. Barnen leker i trapphuset och hissen fungerar inte alltid.

Migrationsverkets Mikael Johansson och chefen Pia Fast ger sin bild av situationen.

- Det är ett annat klientel som bor här och man kanske inte kan ha samma standard som i vanliga hyreshus, säger Mikael Johansson.

- Det är stor omsättning på folk här, så det är onödiga pengar att satsa på. Det behöver inte vara tip-top när det är tillfälligt boende, säger Pia Fast.

Hissarna går ofta sönder eftersom barnen leker där.

- Barn ska inte leka i trappuppgångar och hissar. Vi har haft jättemånga informationer om det här, men ändå blir hissen lekstuga, säger Pia Fast.

I huset bor Rabia Firavi med två söner. I deras rum syns inga leksaker till. Rabia har hängt upp blöt tvätt på ett sträck vid ena väggen eftersom hon inte fick plats i tvättstugan den här dagen. Fukten tillsammans med kylan i rummet försämrar hennes astma, och det upprör henne.

En gång berättade hon för Migrationsverket om det, men hon kände att de inte lyssnade på henne. Därför är det svårt att ta ta upp förstörelsen i trappuppgången.

- Ingen lyssnar på oss, säger Rabia Fivari till P4 Västmanland genom sonen Firaz.

De vet inte riktigt vilka det är som förstör i trappuppgången.

- Det fanns några killar, men jag vet inte vilka de är, säger Rabia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".