Färre lastbilar på vägarna

I framtiden kan det bli betydligt smidigare för personbilar att ta sig fram på våra vägar. I och med en ny lag som börjar gälla i december 2006 är förhoppningen att lastbilarna som transporterar gods på vägarna ska bli färre då tågen i större omfattning än idag ska ta över godstransporterna.

De senaste 10-15 åren har godstransporterna på våra vägar stadigt ökat, och nya prognoser visar också att ökningen kommer att fortsätta de närmaste 20 åren. Men en ny lag som börjar gälla i december nästa år ska nu se till att godstrafiken i större omfattning än idag sköts av tåg.

Lagen ska göra det möjligt för till exempel stora industrier att själva ansöka direkt om intyg hos Järnvägsstyrelsen och hos Banverket om att få utrymme på järnvägarna

När allt är klart med tidtabeller och tillstånd kan industrierna i sin tur sedan kontakta alla de olika transportföretagen som finns på järnvägsmarknaden, som till exempel Green Cargo och TågAB, för att låta dem ge det bästa och mest lönsamma budet.

På så sätt ska det bli mer lönsamt för industrier att transportera gods över landet, vilket då kommer att minska antalet lastbilar på våra vägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".