Stig Henriksson, vänsterpartistiskt kommunalråd i Fagersta

Stig Henriksson vill att vänstern blickar framåt på kongressen

Den 5 januari börjar vänsterpartiet sin kongress i Göteborg. Det är nu två år sedan Lars Ohly valdes till partiledare och det har varit två turbulenta år.

Nu ska partiet samla kraft inför valet i höst och Stig Henriksson, vänsterpartistiskt kommunalråd i Fagersta, som är en av dem som brukar kallas förnyarna i partiet, tycker att det är viktigt att partiet nu vågar fatta beslut som handlar om framtiden.

- Jag tror att det är viktigt att de beslut som fattas får en inriktning som pekar mot framtiden och inte bakåt. Det gäller frågor som jag gärna skulle se en ändring på, det är synen på EU-medlemsskapet, synen på regionalpolitiken, synen på offentlig sektor som motor i ekonomin, eller annat.

Stig Henriksson vill bland annat att vänsterpartiet ska ha en mindre EU-kritisk inställning och ge större möjligheter till regioner och kommuner att själva fatta beslut. Han har suttit med i partistyrelsen men lämnar nu eftersom han säger att han inte längre tycker sig ha tid med det.

I valet 1998 fick vänsterpartiet 12 procent, i valet 2002 drygt 8. I opinionsmätningarna under hösten ligger partiet på runt 6 procent. Stig Henriksson menar att det är ett uttryck för att dagens parti är inne på fel väg och han hoppas att partikongressen leder till förändring.

- Vår trovärdighet står och faller med att vi orkar göra prioriteringar på riktigt och också då kunna anvisa hur vi har tänkt oss att åtminstone inom valperioden finansiera de saker vi driver på riktigt.

- Vår svagaste sida ute bland medborgarna är inte att vi inte anses vilja väl, utan det är förmågan och genomförandekraften, och det hänger mycket på trovärdighet i ekonomiska frågor, och där är vi inte riktigt starka idag, säger Stig Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".