Hebybor oroliga för psykvården

Hebys övergång till Uppsala län nästa år oroar nu patienter och anhöriga inom psykiatrin i Sala- och Hebyområdet.

Psykmottagningen i Sala har gott rykte och har bland annat hållit öppet dygnet runt även för patienter från Heby, något som nu ser ut att försvinna. Oron är stor bland patienterna, säger ordföranden i Sala för Riksförbundet för social och mental hälsa, Monica Kanon.

- De är väldigt väldigt oroliga. Om inte det här finns kvar, vad ska vi då göra?

Som det är idag kan patienter från både Sala och Heby få hjälp i Sala, dygnet runt. Det kan vara hjälp per telefon eller med tillfälliga platser under en kris.

Men från och med nästa år när Heby kommun tillhör Uppsala län, får patienterna från Heby inte längre söka hjälp i Sala och det minskande patientunderlaget innebär att mottagningen i Sala inte längre kan kunna hålla öppet dygnet runt, vilket drabbar Salaborna och den nuvarande, mycket väl fungerande verksamheten, enligt Monica Kanon.

Oron för hur det ska bli har till och med fått en annan förening, Västmanlands intresseförening för psykotiskt sjuka, att föreslå att psykiatrin helt ska få stanna kvar i Västmanland vid Hebys länsbyte.

Glenn Andersson, socialdemokratiskt landstingsråd i Västmanland, säger att förhandlingar pågår om hur bland annat psykiatrin ska fungera efter länsskiftet. Han medger att dem som är oroliga har fog för sin oro.

- Länsbytet betyder stora omställningar, men vi har ju som politiker ansvar att hitta så bra lösningar som möjligt, säger Glenn Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".