David Ny, bild från förra OS i Salt lake City

Västeråsare fixar snowboardbackarna till OS

Den 10 februari är det invigning av OS i Turin. Även detta vinter-OS har västeråsaren David Ny fått uppdraget att designa snowboardbackarna. Han ska skapa pipen och den nya grenen boardercross. I slutet av januari åker David Ny till Turin för att göra backarna.

- Det känns bra i år. De har en bra vinter och det är kallt. All snö är i princip redan på plats så allting kommer flyta på bra. Allt känns jättelugnt inför OS, säger David Ny till P4 Västmanland.

Han har redan det mesta planerat och vet hur han vill ha backarna.

- Jag kan inte avslöja allting nu. Med pipen går vi efter bestämda mått och standarder, men med boardercrossbanan har vi lite specialgrejer. Framförallt med starten som ska vara lite spektakulär, säger David Ny.

Boardercross är en ny OS-gren för i år. De tävlande startar i olika heat och åker fyra och fyra. Ettan och tvåan går sedan vidare till nästa heat, så det slås ut åkare hela tiden. Banan tar ungefär en minut och innehåller flera olika hopp och svängar. De tävlande får inte ha någon kroppskontakt men David Ny menar att det ändå är en väldigt tuff sport.

- De åker väldigt tätt inpå varandra och det går ungefär i 70 kilometer i timmen på de snabbaste partierna. Det är en tuff sport men det är väldigt kul att titta på. Så snowboardcrossen i Turin blir nog en av årets höjdpunkter tror jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".