Uppåt för Guttsta Källa

Det går bra för länets enda bryggeri, Guttsta Källa i Kolsva. Försäljningen för december gick upp en tiondel jämfört med året innan. En viktig förklaring är julmusten, som står för hela femton procent av årsomsättningen.

Hans Lagesson är vd på familjeföretaget, som har anor från 1910-talet. Det var Hans farmor Hilda som skrev receptet på julmust. Det receptet används än idag.

Försäljningen av julmust ökade med 10 procent jämfört med året innan, det är lite förvånande med tanke på att konkurrensen hårdnat under samma tid.

En inte helt okänd amerikansk colatillverkare lanserade egen must lagom till förra julen. Men det hindrar alltså inte Guttstas must.

Nu i december såldes 400 000 liter julmust från bryggeriet i Kolsva. Det skulle räcka till att fylla stora bassängen på simhallen i Köping flera gånger om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".