Misteln- Västmanlands landskapsblomma

Westmannaturism bantas

Westmannaturism skall leva vidare även efter 2006. Det föreslås i den utredning om länsturismen som nu presenteras länets kommuner. Men det blir en verksamhet som inte påminner värst mycket om den turistorganisation som nu går i graven. En budget på två miljoner och en anställd skall jämföras med en årsbudget på 12 miljoner och ett tiotal anställda i den forna Westmannaturism.

Det blir inte mycket kvar mer än namnet på organisationen när nya Westmannaturism tar över vid kommande årsskifte. Innevarande år blir också ett övergångsår då all personal redan slutat. Västmanlands kommuner och landsting blir huvudman för nya Westmannaturism och en tjänsteman från varje kommun - då tio stycken - skall ingå i en referensgrupp som skall styra verksamheten.

Hittills har det varit politiker som representerat sina respektive kommuner och som satt upp målen för den turistiska verksamheten men nu tar tjänstemännen över. Nya Westmannaturism skall samordna marknadsföringen av länet och kommunerna och bör baseras på teman och upplevelseområden, heter det i utredningen.

Förutom satsningar som referensgruppen sätter som mål kan tilläggsuppdrag läggas på länsturismorganisationen men då måste dom uppdragen vara finansierad av den kommun som beställer jobbet. Dessutom skall samverkan ske i olika satsningar med lokala företag, främst inom besöksnäringen.

Nya Westmannaturism skall trycka upp en länsbroschyr på svenska och engelska och en länsturistkarta. Man skall vidareutveckla den befintliga hemsidan som WestmannaTurism redan idag har och man skall dessutom vara en samordnare i samband med turistmässor och liknande.

Men förslaget till framtida turismorganisation ifrågasätts av flera av länets kommuner. Sala kommun konstaterar i sitt yttrande att neddragningen av resurseran kommer att slå ekonomiskt mot den lokala turistnäringen vilket i sin tur innebär minskade intäkter för länets samtliga kommuner. Och Sala kommun kritiserar utredningen på en rad punkter som svårläst och fylld av oklarheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".