Ökad risk för dödsbränder när gamla bor kvar hemma

Nu höjs röster för att förbättra brandskyddet hos äldre som bor hemma.

Att sätta sej i säkerhet är inte lika lätt när man är äldre och kanske har svårt att röra sej. I takt med att kommunerna vill att så många som möjligt ska bo kvar hemma länge, finns en risk att dödsbränderna blir fler.

- Väldigt många av de som omkommer i bränder är äldre. Och jag är oroad för att det kommer att öka i framtiden. Det säger Fredrik Eriksson, chef på förebyggandeavdelningen på Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

- Får man då svårt att ta sig ut själv så är skyddet i en normal lägenhet alldeles för litet, säger Fredrik Eklund.

Man vet att lägenhetsbränder orsakas främst av tre orsaker: spisar som lämnas på, levande ljus, och framför allt rökning.

Ett sätt att förebygga dödsbränder är att installera mobila sprinklersystem i lägenheterna. Det är en tanke som nu börjar lanseras, och som räddningsförbundet har börjat plantera hos ansvariga.

- Jag hoppas att politikerna också accepterar de kostnader som blir för att uppnå samma säkerhet för de äldre, säger Fredrik Eriksson.

- Givetvis ska man använda de tekniska hjälpmedel som finns, men det får aldrig ersätta den mänskliga kontakten. Det säger Gun Karlsson, demensförbundet i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".