Bilden är arrangerad

Polisen tänker nytt om kvinnovåld

Polisen i Västmanland och fem andra län ska bli bättre i hanteringen av brott som rör våld mot kvinnor. Arbetsmodellen kommer från Kanada och innebär att polisen ska göra en tydlig analys av vilken hotbild som finns runt offret.

De drabbade kvinnorna kan vara unga eller gamla, arbetslösa eller välutbildade läkare, men deras berättelser är väldigt lika trots det.

Tanken med Saramodellen är att bli effektivare i arbetet med att kartlägga förövaren. Bo Mårtensson vid Örebropolisen berättar att Saramodellen handlar om ett färdigt batteri med en mängd frågor som rör olika områden

- Tidigare brottslighet, missbruk, typ av våld, om det är eskalerande våld, psykiska störningar. Det är flera parametrar som man tittar på och väver samman till en analys utav hotet.

Om våldet är sexrelaterat och om barn är med i bilden ingår också i frågebatteriet, berättar Bo Mårtensson.

Annmarie Åsberg har i många år mött offren på Kvinnohuset i Karlskoga där hon är aktiv. Hon hoppas att Saramodellen ska kunna hålla vissa, särskilt våldsbenägna män kvar i häktet i väntan på dom istället för att de släpps på fri fot. Även Bo Mårtensson tror på liknande resultat.

- Ja det påverkar ju att man får en optimal hotbildsbedömning så att underlaget för polis och åklagare blir bättre, menar Mårtenson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".