Vi får se mer av det här i framtiden.

Motion och snabbare post när utdelningsställen blir gemensamma

Postutdelningen koncentreras till allt färre utdelningsställen. Sedan tidigare är det bestämt att boende i flerfamiljshus ska få sin post på ett ställe i trappuppgången. Och fast inga bestämmelser finns, verkar nu samma sak börja gälla för boende i vill.

Senast den första januari 2011 ska alla som bor i flerfamiljshus få sin post i så kallade fastighetsboxar på ett ställe i trappuppgången, i stället för utspritt på brevlådor i hela uppgången.

Detta enligt nya föreskrifter från Post- och telestyrelsen som kom i september förra året.

För dem som bor i villa på landet sitter brevlådorna för flera hushåll oftast samlade, och framöver blir det troligen så även för villaägare i tätbebyggt område.

Här i länet är det redan så för de flesta husägare i Kolsva, Valskog, Virsbo och Dingtuna.

- Det är inga problem, det är bara bra, och den lilla motionen kan man behöva när posten kommer, säger Irma Öberg på Bergtorpsvägen i Kolsva.

Dingtuna utanför Västerås har också infört gemensamma ställen för postlådorna, och det gör jobbet lättare för brevbäraren Magnus Näsström.

- Förut fick man fick kliva ur och i bilen hela tiden, nu slipper man de här vridningarna när man går ur bilen och det är rätt skönt, säger Magnus Näsström, som tycker att en annan fördel är att det går fortare att dela ut posten.

På sikt kommer troligen de flesta villaägare att få postlådorna samlade på några gemensamma ställen längs gatan, även om inget formellt beslut är fattat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".