Miljöpartisten Andreas Porswald.

"Gäddeholm ska inte bli nytt Önsta Gryta"

Västeråsalliansen, alltså de borgerliga partierna och Miljöpartiet, vill inte att Gäddehom blir något storskaligt bygge som ett nytt Önsta Gryta och skriver att översiktsplanen som finns idag över Gäddeholm har ”stora oklarheter, inte minst när det gäller de ekonomiska förutsättningarna”.

Alliansen begär att kommunen tar fram en ny översiktsplan för hela kommunen och att man börjar med Västerås östra delar.

- Dels tycker vi att det är alldeles orimligt att investera nästan två miljarder i olika former av infrastruktur ute på Gäddeholm, säger Miljöpartiets Andreas Porswald.

- Så här vill vi även trycka på att vi vill att flera delar av Västerås omland ska kunna bebyggas.

Förutom Gäddeholm nämner man områden som Harkie, Kärrbo, Irsta och Kungsåra, som områden som kan exploateras.

Det är snart tre år sedan Västerås stad köpte Gäddeholmsområdet för 80 miljoner kronor. Köpet hade då debatterats i ett halvår och oppositionen menade att det var dåligt planerat och hade hastats fram. En kritik som man alltså inte har släppt än.

I dag i kommunstyrelsen kommer man att föreslå att man tar fram en helt ny översiktsplan för hela Västerås, som kan vara klar någon gång nästa år.

Västeråsalliansen menar att stora satellitstäder långt från centrum har visat sig ha så stora nackdelar att det är bättre att bygga nära nuvarande stadsbebyggelse, eller i närheten av arbetsplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".