Kvinnor mest studiemotiverade

Det är kvinnorna i Västmanland som är mest studiemotiverade. Det visar en sammanställning som länsstyrelsen gjort. Utredningen har tagits fram för att visa högskolans betydelse, för att locka ungdomar att fortsätta plugga efter gymnasiet.
Men studiemotivationen skiftar stort mellan länets kommuner. Mest motiverade är kvinnorna i Norberg där 53 procent skrev in sig på en högskola inom tre år efter studenten. Männen i samma kommun ligger däremot långt efter på knappa 20 procent. I Skinnskatteberg läser blygsamma 22 procent av kvinnorna vidare. Kungsör är en kommun med många studerande. 40 procent av kvinnorna och 42 procent av männen pluggar vidare. Heby är däremot en kommun med låg studiemotivation. Endast 26 procent av kvinnorna och 23 procent av männen fortsätter. Sämst alla kategorier är situationen bland Surahammars män. Blott 16 av 100 fortsätter studera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".