Lyxproblem för Aguelimuseet

Aguelimuseet i Sala behöver större lokaler och en ny ägarstruktur. Egentligen är det angenäma problem som Sala konstförening-Aguelimuseet brottas med.

Främst är det avkastningen från makarna Palms testamenterade förmögenhet som gör det möjligt att utöka konstsamlingarna i Sala. Då har man redan i botten den stora depositionen av just Agueliverk från Nationalmuseet.

Man vill också växa genom att satsa på ett barnkulturcentrum med en satsning på konstpedagogik kopplad till praktisk estetisk verksamhet. Allt talar för att det är just lokalerna bakom biblioteket som är räddningen för såväl större samlingar som ungdomssatsningen.

Frågan har diskuterats i både kultur och fritidsnämnden och kommunstyrelsen. Men det råder ingen politisk enighet när det gäller att skapa ett kultur- och informationscentrum vid Karlagatan.

Främst är det oppositionen i kommunstyrelsen som är tveksam eftersom man befarar att det kan bli en dyr affär för kommunen. Majoriteten är däremot beredd att satsa om än med små steg åt gången.

När det gäller huvudmannaskapet så kan en stiftelse med Sala konstföreningen, Aguelimuseets vänner, Sala kommun, Länsstyrelsen, Nationalmuseet och Moderna Museet ta över efter den ideella förening som idag bedriver verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".