Västerås blir nytt centrum för bilprovningsutbildning

Västerås ska bli centrum för utbildning och forskning inom Svensk bilprovning.

Om ungefär ett år flyttar nämligen utbildningen för bilprovare till Edströmska gymnasiet på Hässlö i Västerås, där det dessutom startas ett forskningscentrum.

Bilprovningen har förut haft en likadan utbildning i Västerås, men den lades ner i början på 90-talet.

Håkan Gunnarsson, personaldirektör på Svensk bilprovning, tycker att deras utbildning har haft sämre kvalitet efter flytten från Västerås, men snart är skolan alltså tillbaka.

- Vi hoppas att ha skolan klar för inflyttning till nästa årsskifte, men byggandet börjar redan om några månader.

Västerås har ett strategiskt läge i närheten till huvudkontoret i Stockholm. Dessutom har Västerås god tradition av utbildning sedan den förra utbildningstiden, och framför allt finns billigare lokaler än de tidigare i Stockholm, säger Håkan Gunnarsson.

Utbildningens längd och innehåll kommer att variera från person till person, från en vecka upp till flera månader, men tyngdpunkten för innehållet kommer att ligga på kundservice.

- I dag är det många bilägare som inte vet så mycket om bil, så då måste vi vara bra på att berätta för dem hur de ska göra för att det ska bli rätt, säger Håkan Gunnarsson.

Eventuellt kommer flytten också att innebära fler arbetstillfällen till Västerås, om de nuvarande anställda inte vill flytta med, men hur många det kan bli kan Håkan Gunnarsson inte svara på nu.

Förutom utbildningen så kommer Svensk bilprovning också att placera ett forskningscentrum för ny bilteknik till de nya lokalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".