Bra samarbete i länet mot kvinnomisshandel

Kvinnojourerna i Västmanland är över lag nöjda med sitt samarbete med kommunerna när det gäller att bekämpa våld mot kvinnor.

Det visar en rundringning som P4 Västmanland har gjort.

I Västerås finns ingen politiskt antagen handlingsplan även om den sociala förvaltningen säger till P4 Västmanland att de jobbar efter en egen plan.

På kvinnohuset i Västerås jobbar Elin Hedén och hon säger att hon märker av att Västerås stad arbetar aktivt med våld mot kvinnor.

- Det vi märker av är väl överhuvud taget det som händer i samhället och att de här frågorna uppmärksammas allt oftare, säger Elin Hedén.

En rundringning visar att alla länets elva kommuner har, eller håller på att arbeta fram, handlingsplaner för våld mot kvinnor.

I Heby har man ett tätt samarbete med Sala i det så kallade Eugeniaprojektet, och också handlingsplan utarbetad av tjänstemän.

Samarbete finns också i KAK-regionen, som har en gemensam handlingsplan med lokala skillnader.

Surahammar, som inte har någon egen kvinnojour har dock en kommunal handlingsplan.

Handlingsplanerna ser ungefär likadana ut och innehåller checklistor för hur man ska gå tillväga när man kommer i kontakt med utsatta kvinnor, och hur man handlägger ärendena.

Men fungerar då arbetet i praktiken?

På de mindre orterna fungerar det mesta bra, säger länets kvinnojourer till P4 Västmanland. Och det verkar inte vara nån större skillnad i Västerås, enligt Elin Hedén.

- Det är klart att det alltid finns saker att förbättra, men i det stora hela har vi inget att klaga på. Vi blir tagna på allvar. Det viktigaste är att vi få pengar så att vi kan göra det vi vill för kvinnorna i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".