Ökning av vildsvin i Västmanland

Vildsvinen vandrar hit bland annat från de angränsande länen Örebro, Uppsala och Sörmland, som än så länge har betydligt större stammar. Och fler vildsvin ställer till problem, säger Lars Björk, jaktkonsulent i Västmanland.

- Det kan bli problem för lantbruket. Vildsvinen bökar så att det kommer lera i ensilaget, och eftersom korna äter samma hö så kan bönderna få hela mjölkproduktionen förstörd. Sen är det ju olyckorna som ökar också när vildsvinen blir fler, säger Lars Björk.

När djuren blir för många på ett ställe så utvandrar de och det är just det som har hänt i vår region. Då kommer de till nya platser och kan röra sig nära trafikerade vägar.

Och Lars Björk väntar sig en ännu större ökning av antalet vildsvin i Västmanland kommande år.

Men han säger att vildsvinen inte är farliga djur.

- När de är friska och oskadade är de inte farliga, ibland gömmer de sig i buskar och man kan bli rädd när de hoppar fram, men de är inte farliga, säger Lars Björk.

Kör man nu på vilt är man skyldig att markera det på vägen, men är det ett vildsvin ska man tänka sig för, berättar Jessica Svedin som är länsansvarig polis.

- Vildsvin kan bli väldigt aggressiva om de är skadade, så man ska stanna i bilen om man kört på ett djur som överlever, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".