Hedersmord på agendan i Västerås

Imorgon lördag är det fyra år sedan Fadime Shahindal mördades. Mordet blev startpunkt för en debatt om så kallat hedersrelaterat våld. Idag pågår en diskussion om just det hedersrelaterade våldet i Västmanland på Kyrkbacksgården i Västerås.

- Det är väldigt viktigt att man jobbar med integrationsfrågor. Tyvärr har jag träffat många invandrarkvinnor som bott här i Sverige i sju-åtta år men de vet inte vilka rättigheter de har, säger Mariana al Chab på kvinnojouren Frida i Fagersta.

Förutom kvinnojourer och föreningar för kvinnors rättigheter finns länsstyrelsen, polis, åklagare, kommunpolitiker, skola och socialtjänst representerade.

Enligt Katarina Pihl på länsstyrelsen innehåller hedersrelaterat våld visserligen mäns våld mot kvinnor, men är mer invecklat än så eftersom ett helt nätverk av familjemedlemmar är inblandade.

Hon säger att myndigheter måste samverka bättre och att man uppmärksammar att det kan vara en situation som handlar om hedersrelaterat våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".