Idag är det fyra år sedan Fadime Sahindal mördades för sitt förhållande med en svensk man

Dolt hedersvåld drabbar homosexuella

När det gäller offren för så kallat hedersrelaterat våld förutsätts ofta att de drabbade är kvinnor av heterosexuell läggning från familjer som nyligen invandrat till Sverige.

Men det drabbar också unga människor av annan sexuell läggning, oavsett kön och etnisk tillhörighet. Det säger Katarina Pihl på länsstyrelsen i Västmanlands län.

- Man har uppmärksammat att det också finns pojkar i det här. Ungdomar som förföljs för att de är homosexuella, säger hon.

För två år sedan konstaterade länsstyrelsen i en kartläggning i länet att det då fanns ett sjuttiotal flickor i Västmanland som levde med ett tydligt inslag av hedersproblematik i sina liv.

Men den undersökningen gällde bara flickor, och i synen på sexualitet fanns inget annat perspektiv än hetero-kärlek. Katarina Pihl säger att man inte vet hur många personer det rör sig om idag.

Och när RFSL, riksförbundet för sexuellt likaberättigande, gjorde en undersökning för länsstyrelsen i Skåne län visade det sig att många homo- eller bisexuella ungdomar utsätts för hot eller våld som är hedersrelaterat.

Det rör också ungdomar från grupper som ofta inte förknippas med hedersrelaterat våld, till exempel funktionshindrade eller adopterade från traditionellt svenska familjer.

Oftast är det män i familjen som hotar och/eller misshandlar på grund av att offret har en annan sexuell läggning än vad mannen vill acceptera.

Mariam Afrasiabpour från organisationen Arosdöttrarna är övertygad vad som krävs för att bekämpa det hedersrelaterade våldet.

- De här frågorna måste uppmärksammas! Kvinnors rättigheter, barns rättigheter och våra lagar i svenska samhället. Kunskap är det bästa som finns, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".