Fästingburna TBE-viruset sprider sig

Det fästingburna TBE-viruset som orsakar hjärnhinneinflammation sprider sig i Sverige. De senaste två åren har mer än 50 människor smittats längre västerut t ex kring Vänern och Vättern, än de traditionella riskområdena i Stockholms skärgård och delar av Mälaren.
Trots att det finns gott om fästingar även i Västmanland, och TBE-virus har konstaterat så nära som i Enköping och Strängnäs, har viruset inte spridit sig hit enligt länets smitsskyddsläkare Sven Blomqvist. Förutom TBE kan fästingar föra med sig boreliainfektionen och under de senaste åren har man också upptäckt att fästingar även har smittat människor med bakterisjukdomen, erlichia, som tidigare bara drabbat djur, t.ex. hästar. Hittills har ingen i Västmanland drabbats av erlichia men man vet att smittan finns även här i länet, säger Sven Blomqvist till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista