Svartbygge pryder Skinnskatteberg

Om fyra månader invigs Skinnskattebergs nya kulturhus.

Ett svartbygge för tio miljoner kronor, kan man lite skämtsamt kalla det. Den svarta träpanelen som huset är klädd i har nämligen skapat debatt i bygden.

- Många rynkade på näsan ”ett svart hus?”, men jag tycker det är läckert! Det var ingen idé att försöka ansluta till den gula sporthallen bredvid, säger Staffan Bergman, chef på kulturskolan.

Istället satsade man på något som sticker ut.

- Det ska bryta av och det ska synas, det här huset missar man inte när man åker igenom Skinnskatteberg, fortsätter Staffan Bergman.

Drygt 600 kvadratmeter kommer kulturskolan att kunna nyttja och dess chef Staffan Bergman tror inte att det blir problem att fylla huset med kultur. Huset kommer att erbjuda såväl musik som dans och teater, berättar han.

- Nu när lokalen finns och människor kommer in och ser den, så kommer de också att se att det finns möjlighet att använda den till väldigt mycket, säger Staffan Bergman.

Den stora konsertsalen kommer att rymma upp till 200 personer och i en rad mindre rum kommer lektioner att kunna hållas.

Entrehallen kommer att få ett golv av gnejs från det lokala brottet i Stjärnvik, medan väggarna i huvudsak är klädda i trä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".