Migrationsminister Barbro Holmberg

Asylsökandes lägenheter i Fagersta ska evakueras

Migrationsverket har fått kraftig kritik från hyresgästföreningen som helt dömer ut sexvåningshuset i Fagersta där asylsökanden bor. Nu säger migrationsminister Barbro Holmberg att huset ska tömmas.

Migrationsverket har hyrt huset i Fagersta i fyra år och det har i stort sett inte hänt någonting med upprustningen under den tiden.

- Det där är inte något bra boende, säger Barbro Holmberg till programmet Front i P3.

- Den information jag har fått om just det här boendet så var det planerat att det skulle evakueras redan under förra året. Men sedan kom den här tillfälliga lagstiftningen när vi har väldigt många som kommer. Man måste se till att folk har tak över huvudet.

Enligt Holmberg borde Migrationsverket försöka få hyresvärden att rusta upp huset.

- Det ska man naturligtvis göra. Det är självklart så att det är hyresvärden som är ansvarig för hur boendestandarden ser ut. Om det är blottade ledningar så är det ju farligt.

Vad säger du om enhetschefen på Migrationsverket som inte tycker att det är någon mening att renovera, att det är för stort slitage?

- I sammanhanget att det är stort slitage kan jag inte riktigt förstå det. Men i sammanhanget att man tänker evakuera så kan jag förstå att Migrationsverket inte driver det här vidare, säger Holmberg till Front.

Pia Fast som är enhetschef för Migrationsverket i Bergslagen konstaterar nu i efterhand att det kanske hade varit en poäng att försöka driva fastighetsägaren lite hårdare för att få en bättre boendemiljö för de människor som är inhysta i huset.

- Ja, det kan man säga med facit i hand att naturligtvis skulle vi kanske ha gjort det. Visst skulle vi kunnat ha legat på mer, ja absolut.

De asylsökande flyttar troligen till Skinnskatteberg när huset i Fagersta töms.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".