"Västerås Flygplats behövs visst!"

VD:n för Västerås Flygplats, Mikael Nilsson, vänder sig mot slutsatserna i en utredning om flygplatsens betydelse.

Utredningen kommer fram till att flygplatsen har ytterst liten påverkan på regionens utveckling, och menar att Västerås Stad istället bör satsa på marktransporter till andra flygplatser.

- Rapporten belyser en del av frågeställningarna, men inte alla, säger flygplatsens VD Mikael Nilsson.

Han tycker att det är viktigt att behålla flygplatsen:

- Jag tror att den är viktig för Västerås utveckling i framtiden, det tror jag.

- Det är en imagefråga lite grann, och en fråga om att man ska se på Västerås som en framgångsrik del av Mälardalsregionen, säger Mikael Nilsson till P4 Västmanland.

Det blir politikerna som avgör framtiden för Västerås flygplats, och det lär ta tid.

Det finns i stort sett tre tänkbara scenarier:

Fortsätta som idag, satsa på att få fler passagerare som åker lågprisflyg eller charter, eller att lägga ner trafikflyget och bara behålla bara Hässlögymnasiets skolflyg.

- Det är ingen enkel fråga för våra politiker att avgöra, det är helt klart, säger stadsdirektör Monica Eriksson till P4 Västmanland. 

Nu ska politikerna i Västerås kommunstyrelse sätta sig in i utredarens material, men beslutet om hur det blir med flygplatsen dröjer alltså. Men redan nu meddelar Vänsterpartiet och Miljöpartiet att de vill att flygplatsen ska läggas ner på sikt.

- Vi anser att Västerås flygplats ska läggas ner. Lösningen är att vi satsar på bland annat direkt tågförbindelse till Arlanda. Det säger Flemming Sörensen, miljöpartiet i Västerås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".