Sala får bakläxa för fängelset

Sala kommun får nu göra om upphandlingen på bygget av det nya storfängelset.

Byggföretaget PEAB hade fått uppdraget, men konkurrenten NCC överklagade. Efter regeringsrättens beslut att inte ta upp ärendet, slås länsrättens dom fast, nämligen att Sala kommun har gjort fel.

- Det är klart att vi helst hade sett att domen hade gått oss till mötes, men nu har vi den här domen. Jag förstår inte riktigt varför den blev som den blev, men det får vi analysera djupare. Det säger chefen för Sala kommuns samhällsbyggnadsförvaltning, Göran Åkesson

Sala kommun har redan startat en ny upphandling för att inte tappa tid. Men kanske räcker det med att utgå från den upphandling som redan gjorts och analysera handlingarna på nytt. Hur kommunen tänker göra med den saken bestäms i veckan.

Men domen kom ändå inte helt väntat och Göran Åkesson har svårt att se att kommunen har gjort något fel.

- Vi bedömer att vi har varit professionella i den här delen. Men ändå har det inte blivit helt rätt enligt länsrättens bedömning, säger han.

Bygget av fängelset kommer nu knappast att bli helt färdigt i år och det kan också bli mycket dyrare än beräknat beroende på hur upphandlingen slutar.

- Det hänger på hur vi kan agera. Men det kan handla om ett tio- eller tjugotal miljoner, säger Göran Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".