Masar nekas vård i Fagersta

Av tradition har invånarna i Söderbärke och Vad åkt från Dalarna över länsgränsen för att få vård och har också kunnat lista sig hos de västmanländska läkarna i Fagersta.

Men nu har landstinget i Dalarna satt stopp för det här genom att vägra betala för tjänsten. Man hänvisar istället till de egna familjeläkarmottagningarna.

Så sent som 2004 skrevs det senaste avtalet landstingen emellan som skulle reglera den här trafiken. Där står klart och tydligt att landstinget Dalarna skulle betala landstinget Västmanland enligt den nationella prislistan för utomlänsvård.

Men flera vårdsökanden har i vinter fått nobben av familjeläkarna i Fagersta eftersom landstinget i Dalarna slutat att betala för vården.

Idag ger vi hjälp vid akuta behov, konstateras det på familjeläkarmottagningen i Fagersta. Men mer rutinmässiga läkarbesök skall ske på mottagningar på dalasidan.

Johan Gullberg bor i Söderbärke och är nu orolig för hur det ska gå när hans son får problem med sin allergi och får svårt att andas.

- Det känns inte kul att behöva sätta sig och åka bil till Falun, för då vet man inte om man hinner dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".