Strid om kostnader för asylsökande

Vi berättade igår om att ett 60-tal asylsökande måste flytta från Fagersta till Skinnskatteberg. Huset kommunen och migrationsverket har hyst dem i är utdömt och det gick inte att få tag på lägenheter i Fagersta.

På Fagersta kommun undrar man nu om man kommer att få hjälp med dom kostnader som blir kvar när de asylsökande försvinner. Bland annat har man avtal för skollokaler och lärare till sommaren.

Pia Fasth, enhetschef på migrationsverkets förläggning i Fagersta, säger att man i nuläget inte ens vet hur mycket pengar det kommer att handla om:

- Det beror ju på hur många som slutligen måste flytta. Eventuellt kan vi hitta boenden i Fagersta så att inte alla behöver flytta och så att en del av barnen kan stanna i skola i Fagersta, säger Pia Fasth.

På Fagersta kommun vet man inte vem som ska ta kostnader för till exempel de lärare man har avtal med fram till sommaren. Pia Fasth på migrationsverket tycker det är för tidigt för att uttala sig om vem som ska betala vad. Skinnskattebergs kommun har iallafall sagt att man tror sig kunna klara att ordna skolplats åt de barn som kommer.

- Från migrationsverkets sida är vi medvetna om attd et här är en svår situation för kommunerna. Men vi har alltid haft ett bra samarbete med kommunerna, så vi får hjälpas åt så löser vi det här, säger Pia Fasth.

Häromdagen kom kammarrättens beslut att avslå Migrationsverkets överklagande om att slippa betala i Hallstahammar där också kommunen hamnade i en situation med tomma lokaler som skulle betalas när asylsökande flyttades. Men Pia Fasth tycker INTE att situationerna går att jämföra:

- Vi kan inte jämföra det här och situationen i Hallstahammar är heller inte klar för det kommer troligen att överklagas av Migrationsverket, så att jag tycker inte vi ska blanda ihop det med Fagersta. Vi vet inte hur det kommer att sluta och den diskussionen ska Migrationsverket ta med Fagersta, säger Pia Fasth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".