Centerkritik mot kommunministern

Kommuner som sparat pengar till sina anställdas pensioner kan komma att tvingas hjälpa dom som inte sparat. Det avslöjade kommunminister Sven Erik Österberg i en tv-utfrågning på onsdagen. Det här är ett övergrepp på skötsamma kommuner, konstaterar centerriksdagsmannan Jörgen Johansson från Arboga.

Han kräver nu besked från Österberg hur han tänkt bidra till att alla anställda i kommunerna får en rimlig pension.

Många av länets kommuner har betungande pensionsskulder. Det kan handla om flera hundra miljoner kronor. Andra har trots en tuff ekonomisk situation kunnat hålla efter pensionskostnaderna och kunnat sätta undan pengar till dom anställdas pensioner.

Men kommunerna som kunnat undvika en skuldsituation kan nu bli tvingade att hjälpa skuldtyngda kommuner, enligt kommunminister Sven Erik Österberg. Och detta har upprört Jörgen Johansson som i en riksdagsfråga begär besked av ministern hur alla kommunalt och landstingsanställda skall kunna garanteras en rimlig pension med den tänkta nya fördelningsmodellen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".