Lantmännen lägger ner i Fagersta och Sala

Lantmännens anläggning i Fagersta är en av dom som läggs ner inom kort, för att effektivisera spannmålsverksamheten. Även anläggningen i Sala kommer att stängas, men först om några år.

Däremot satsar Lantmännen på Norsasilon i Köping och Silon i hamnen i Västerås, som blir två av femton anläggninar i Sverige som kommer att finnas kvar.

Det innebär att många av de i dag 300 anställda inom spannmålsverksamheten kommer att förlora jobbet.

-Vi har just startat MBL-förhandlingarna och vill inte gå ut med en siffra. Men eftersom vi krymper organisationen och går från 92 till 15 anläggningar så blir det ett väsentligt antal. Av de 300 är det 250 som jobbar ute på anläggningarna, säger Arne Rantzow, chef för Lantmännen Lantbruk, om hur många som kommer att förlora jobbet.

Förutom de 15 anläggningarna ska ytterligare 10 anläggningar behållas men bara under en övergångsperiod på två till fyra år. 26 anläggningar stängs innan skörden i år och 41 före skörden nästa år.

Lantmännens projektet att effektivisera och stöpa om spannmålsverksamheten går under namnet Blåljus:

-Det är ett namn för att visa hur viktigt och bråttom det här är. Vi har i dag kostnader på 500 miljoner kronor per år och av dem ska vi spara drygt 200 miljoner, säger Arne Rantzow.

I det första steget, de anläggningar som stängs före och efter årets skörd, tar man hem 125 miljoner av sparbetinget.

-Vi vill ge odlarna bättre betalt för sitt spannmål. När vi har gjort det här ligger vi på en internationellt konkurrenskraftig nivå.

De anläggningar som blir kvar har valts ut för att få så effektiva transporter som möjligt.

-Det viktiga är att en anläggning ligger nära odlaren och nära kunden. Huvuddelen av de anläggningar som blir kvar ligger på de stora slätterna i Skåne, Västergötland, Östergötland och Mälardalen, säger Rantzow.

Lantmännen ägs av 50 000 svenska lantbrukare och har 12 000 anställda. Verksamheten omsätter 30 miljarder kronor i 16 länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".