Andra svåra bussolyckan på tre år

Olyckan i Arboga är tyvärr inte den första tragiska bussolyckan som drabbar Västmanland.

Det är nästan på dagen tre år sedan sex människor dog i en den svåra bussolyckan utanför Ängelsberg.

Sent på eftermiddagen den 24 januari 2003 var en ersättningsbuss på väg från Fagersta till Västerås. SJ hade fått fel på ett tåg och dom satte istället in en buss. Det hade snöat och det var några minusgrader ute. Vägen bestod av slät is.

En kilometer väster om Ängelsberg fick bussen plötsligt sladd i en nerförsbacke och körde av vägen i en kurva. Den blev liggande på ena sidan inne i skogen. Högsta tillåtna hastighet på vägen var 70 kilometer i timmen, chauffören höll knappt 50, men det räckte inte.

Sex personer omkom, 17 skadades svårt och 16 lindrigt. Det fanns faktiskt bälten i olycksbussen, men det var nästan ingen som använde dem.

Den medicinska analysen som gjordes efter olyckan visade att de sex människor som miste livet, sannolikt skulle ha klarat sig om de suttit fastspända.

Efter den tragiska olyckan utanför Ängelsberg så började en het diskussion om bälten i bussar. Vägverket, bussbranschen, busstillverkare, länstrafikbolag och andra som på olika sätt kan påverka säkerheten under bussfärder började samarbeta. Och diskutera.

Ett år efter olyckan i Ängelsberg, i början på 2004, satte Västmanlands Lokaltrafik in bälten i alla sina landsvägsbussar. Den 1 januari 2004 blev det lag i Sverige på att alla nyregistrerade bussar för långfärdstrafik och regionaltrafik ska ha bälten åt sina passagerare.

Det är faktiskt så att passagerare som färdas i en buss på en sittplats som är utrustad med bilbälte skall använda bältet. Ansvaret ligger på den enskilde passageraren. Om passagerarna är under 15 år så är busschauffören ansvarig.

Just nu så planerar Västmanlands Lokaltrafik en kampanj tillsammans med NTF för att få fler att använda de bälten som finns i bussarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista