Ingen hörde ropen på hjälp - då tände de på

Den Salakvinna i 40-års åldern som häktats misstänkt för att ha anlagt den omfattande förrådsbranden i Dalhem utanför Sala förra veckan, har under lång tid försökt få hjälp av socialförvaltningen. Men trots att hon hotade med att tända på, togs hon inte på allvar. Vid branden totalförstördes förrådsbyggnaden, som tillhörde Sala kommun. Förra året inträffade en liknande händelse - då en annan kvinna eldade upp sin lägenhet som också låg i Dalhem. Även hon hade sökt hjälp hos socialförvaltningen.
Det handlar om två omfattande bränder på väster i Sala. Den ena i fjol då en psykiskt sjuk kvinna tände eld på sin egen lägenhet. Både hennes och grannens lägenhet totalförstördes vid branden. Hon hade då haft en rad kontakter med socialförvaltningen utan att, som hon upplevde det, bli tagen på allvar. Dagen före branden ringde hon till sin syster och berättade att hon inte orkade längre och att hon tänkte tända på. Systern försökte då få socialtjänsten att reagera men där var man utmattad av dom många samtal man haft från kvinnan och nöjde sig därför med ett snabbt besök hos henne. Några andra åtgärder vidtogs inte. Och förloppet är detsamma när det gäller den nu häktade kvinnan. Hon är väl känd av socialförvaltningen som en tung missbrukare. För en tid sedan togs hennes tre barn ifrån henne. Helt nyligen har hon också försökt ta på sig skulden för ett par mordbränder i en annan kommun som hennes pojkvän åtalats för. Till vänner har hon sagt att hon ville ta på sig de bränderna för att få hamna i fängelse. Där skulle hon inte komma åt sprit utan vara nykter att henns barn skulle kunna träffa henne. Men polisen trodde henne inte och istället sökte hon hjälp på socialen för att komma ur sitt missbruk. Och det var där, i ett desperat försök att påskynda handläggningen fram till ett möte, som hon hotade med att tända på någonstans. Dagen före branden hade hon också visat sina vänner en flaska med tändvätska och förklarat att nu skulle det ske. Nu sitter hon häktad efter att ha erkänt att hon brände ner förrådet där skadorna värderas till en halv miljon. P4 Västmanland har förgäves försökt komma i kontakt med handläggande chef på socialförvaltningen i Sala för en kommentar, men utan att lyckas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".