Kritik efter järnvägsbränder

Räddningstjänsten i Fagersta och Skinnskatteberg är kritiska efter de bränder som bröt ut längs med järnvägen i helgen. Det är ännu oklart varför bränderna utbröt, men klart är att systemet som ska upptäcka varmgående hjul inte reagerade.
Det var i lördags som ett trettiotal olika bränder bröt ut samtidigt längs med järnvägen mellan Skinnskatteberg och Fagersta. Det krävdes fyra brandkårer och sex timmars arbete för att släcka alla bränder. Uppskattningsvis kostade släckningsarbetet mellan 50.000 och 100.000 kronor. Än är det inte klarlagt varför det började brinna, men räddningschef Östen Wikman säger till P4 Västmanland att något hjul måste ha blivit för varmt eller att bromsarna måste ha legat något hjul. Egentligen finns det varningssystem som ska känna av sådant, men det reagerade inte. Enligt Banverket så sitter indikatorerna inte särskilt tätt, men det finns en i Fagersta och den reagerade inte i helgen. Nu ska det göras både en polisutredning och en intern utredning hos Banverket för att reda ut varför det började brinna på 30-talet olika ställen i lördags längs med järnvägen mellan Skinnskatteberg och Fagersta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".