Början till slutet för Swedlam i Skinnskatteberg

Avvecklingen av Swedlam i Skinnskatteberg har nu inletts. I dag har företaget trätt i likvidation, vilket innebär att styrelsen och vd:n lämnar över ansvaret för företaget till en advokat - som ska avveckla eller sälja företaget. Likvidatorn kan också försätta Swedlam i konkurs.
Mycket talar för att ett av Skinnskattebergs en gång i tiden största företag - dåvarande Boardfabriken, nuvarande Swedlams - saga är all. Beslutet att lägga ner fabriken till förmån för systeranläggningen i Otterbäcken togs i vintras och MBL-förhandlingarna har inletts i dagarna. Några intressenter har varit och tittat på skinnskattebergsfabriken men man har ännu inte nått fram till något övertagande. Sedan en kanadensisk koncern gick in som ägare har underskotten i driften inte minskat utan snarare ökat under den gångna vintern och det talas om förluster på runt fyra miljoner kronor i månaden. Men när man nu utser en likvidator för att ta över verksamheten fram tills dess att produktionen läggs, är signalen att man har pengar till avvecklingskostnaderna, bland annat lönekostnaderna för dom runt 30 personer som fortfarande arbetar på företaget. Likvidatorn har också som upgift att försöka finna en köpare av anläggningen men om det inte går torde dom sista anställda få sin slutlön i december.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".